Bufet suedez - Bufetul festiv
Cum să așezi independent mese în birou, astfel încât să fie nu numai gustos, ci și plăcut din punct de vedere estetic ca la restaurant?
Cum să tratezi un număr mare de oaspeți dacă suprafața apartamentului este mai mult decât modestă?
Ce gustări și aperitive să le oferi invitaților la nunta ca sa nu se plictiseasca in timp ce tinerii casatoriti sunt ocupati cu o sedinta foto?
În cele din urmă, cât de neobișnuit este să așezi masa în noaptea de Revelion, astfel încât toți oaspeții să poată nu numai să aibă o masă copioasă, ci și să danseze, să cânte, într-un cuvânt să se simtă bine?
Răspunsul vine de la sine - trebuie să pregătiți un bufet festiv.
Bufetul: când este potrivit și de neînlocuit?
Francezii practici și sofisticați au fost cei care au inventat termenul „bufet”, care înseamnă „furculiță”. Adică toată mâncarea servită la masa de bufet ar trebui să încapă pe o furculiță.
O caracteristică distinctivă a bufetului este că oamenii nu sunt așezați la mese, ci se mișcă liber prin încăpere cu un pahar și o farfurie mică în mână, ceea ce nu îi împiedică să se simtă confortabil și să comunice între ei.
Înainte de a aranja o masă pentru bufet, trebuie să te familiarizezi cu câteva reguli:
- numărul de feluri de mâncare care vor fi pe mese (farfurii, pahare, linguri, furculite si servetele) sa fie de două sau chiar de trei ori mai mare decât invitații;
- uneori are sens sa cumperi veselă de unică folosință, dar numai de același tip și de calitate decentă, stilizată și estetică;
- la intrare putem avea o „masă de ospitalitate” cu un aperitiv: șampanie, coniac sau lichior;
- mesele cu dulce ar trebui să fie amplasate astfel încât să fie ușor și simplu să ajungi la ele;
Mâncăruri tradiționale tip bufet: ce gustări sunt potrivite?
Pe masa de bufet sunt foarte populare tot felul de aperitive reci: sandvișuri mici, tartine cu mai multe straturi, legume umplute și mai ales rulouri și mini-rulouri cu diverse umpluturi.
Niciun bufet festiv nu este complet fără bucăți de carne, farfurii cu brânză , precum și platouri cu fructe.
Tartine frumos decorate cu diferite umpluturi, gustări de tip frigărui, felii sau chipsuri - toate acestea nu numai că vor face parte dintr-un meniu excelent pentru bufet festiv, ci și grozave pentru orice masă corporativă, recepție de afaceri sau petrecere între prieteni.
Dacă doriți să aveți un eveniment perfect, fără distrageri, asigurați-vă că aveți grijă de băuturile alcoolice în avans. Practic, oaspeților de la bufetul festiv li se oferă șampanie, vinuri de masă, o varietate de cocktailuri alcoolice și non-alcoolice.
Ce nu ar trebui servit la o masă tip bufet?
Conform regulilor mesei de bufet, toate felurile de mâncare și gustările servite pe ea trebuie să fie „o singură mușcătură”, adică decorate foarte concis, dar încăpător și compact. La masa de bufet nu sunt deloc binevenite:
- o varietate de primele feluri, în special supe, în niciun caz, în porția lor obișnuită;
- mâncărurile tradiționale calde – fripturi, tot felul de tocane - nu sunt categoric binevenite. Ar trebui să fie convenabil pentru oaspete să pună gustări pe o farfurie și să le mănânce doar cu o furculiță;
- peștele trebuie dezosat cu grijă și feliat subțire: oaspeții nu trebuie să experimenteze disconfort;
- Salatele în straturi în bolurile tradiționale nu sunt permise pe masa de bufet: există multe alte modalități de a servi astefl de mâncăruri, cu sos la un astfel de eveniment.
Gustări reci pentru un bufet clasic
Practic, masa de bufet este formată din aperitive reci, care sa fie ușoare, discrete, pentru fiecare gust. În același timp, acestea trebuie porționate astfel încât oaspeții să nu fie nevoiți să taie sau să separe vasul, încercând să ia o bucată pentru ei înșiși.
Înainte de o masă tip bufet, ar trebui să luați în considerare cu atenție meniul și să serviți gustări universale, care vor fi bune atât reci, cât și calde, deoarece nu este obișnuit să încălziți mâncarea la un astfel de eveniment.
Platouri festive pentru masa de bufet festiv
În mod tradițional, se obișnuiește să se servească o varietate de preparate la masa de bufet: platou cu carne, legume, brânză și fructe. Felurile feliate arată foarte bine, mai ales dacă nu puneți doar carne pe un platou, ci le combinați cu alte produse, cum ar fi măsline, le înfășurați în rulouri, le înșirați pe frigărui.
Platoul de brânză arată foarte bine: mai multe tipuri de brânză sunt tăiate în diferite moduri: brânza tare este tăiată felii sau triunghiuri, iar brânzeturile moi sunt tăiate în cuburi.
Împreună cu brânza, se obișnuiește să se pună struguri, miere și nuci, aceste produse sunt în perfectă armonie între ele.
Sandvișuri și tartine pentru masa de bufet
Sandvișurile sunt cea mai simplă gustare tip bufet. Pot fi preparate în nenumărate variante și toate vor fi consumate cu siguranță, principalul lucru este să le serviți frumos și eficient, folosind o varietate de produse pentru gătit. Este convenabil să folosiți diferite pâini ca bază pentru ele:
- toast alb - pentru sandvișuri club, sandvișuri cu caviar, pește roșu și alb;
- negru - pentru sandvișuri cu bacon și murături;
- biscuiți – folosiți la servirea tartinelor: pe cele neîndulcite se servește brânza cu măsline și ierburi, pe cele dulci se servește crema dulce cu fructe de pădure.
- Clătitele sau foile tip tortillas sunt potrivite ca bază pentru sandvișuri: orice pește sărat este bun cu ele. Chiar și din produse simple precum pâine brună, salată verde, cremă de brânză, roșii mici și măsline, poți face sandvișuri foarte spectaculoase și delicioase.
Mâncăruri umplute la bufet
Preparatele umplute sunt o opțiune excelentă pentru un aperitiv rece, deoarece pot fi umplute o mulțime de produse, al căror conținut poate fi scos și umplut cu ceva gustos, rezultând un aperitiv cu un gust armonios, rafinat.
Mini produse de patiserie: ce să servești la masa de bufet?
Patiseria este binevenită la masa de bufet, dar totul ar trebui să fie într-un format mini: dacă vrem plăcinte, atunci să fie min-plăcinte.
Mâncăruri calde tip bufet
Deși formatul unei astfel de sărbători ca o masă tip bufet nu implică încălzirea alimentelor, mâncarea caldă este o necesitate la un astfel de eveniment. Deoarece preparatele calde vor fi ideale:
- frigărui de pui sau porc pe bețe de bambus;
- mini frigarui de scoici, creveti sau inimioare de pui;
- julienne de pui sau alte tipuri de cărnuri;
- rulouri de carne cu diverse umpluturi(ciuperci, șuncă, brânză, bacon);
- ca garnitură la o masă de bufet, puteți servi cartofi noi, presărați cu ierburi și înșirați pe frigărui.
Modalități moderne de servire a preparatelor de tip bufet
De-a lungul timpului, nu numai rețetele noi de preparate tip bufet devin populare, ci și modalitățile de servire a acestora sunt îmbunătățite.
Gustări în pahare transparente: un fel de răsfăț foarte la modă chiar și pentru cele mai sofisticate recepții tip bufet. Totul se poate pune la pahar: de la sosuri groase (guacamole, smântână, la care se adauga usturoi și mărar, piureuri cu ierburi, usturoi și cremă de brânză, până la supe cremoase).
În astfel de pahare, puteți înmuia frigărui cu carne fiartă sau coptă, șuncă, crutoane cu legume.