Meniuri de mancare din bucataria romaneasca.
Gastronomia romaneasca ne rezerva cateva surprize: mai putin condimentata in realitate decat este in imaginatia colectiva, este mai degraba rustica. Ea prefera preparatele de casa si metodele de conservare, respectand totodata ciclul anotimpurilor.
O pofta brusca de ardei umpluti si si sarmale in frunze de vita de vie? Sa mergem intr-o calatorie gourmet in bucataria traditionala romaneasca! Familiara si generoasa, putin rustica si cu adevarat gustoasa, gastronomia romaneasca te duce la granitele Europei de Est.
Alimentele de baza ale bucatariei romanesti
Practicile culinare romanesti sunt direct inspirate din bucataria din Europa, in special din Europa de Est (Bosnia si Hertegovina si alte tari) cu alimente esentiale: cartofi, varza si foietaj pana la carne. Sudul tarii este mai mult inspirat de dieta mediteraneana cu peste, legume crude si, per total, mancaruri mai usoare. Romanii traiesc in ritmul anotimpurilor, preferand fructele si legumele de sezon vara, iar iarna folosind conserve. Micul dejun este sarat si copios ca cel al anglo-saxonilor; este compus din mezeluri (mai ieftine decat carnea), oua si produse lactate. Romania este si o tara viticola, favorizata de o excelenta locatie geografica: viile produc vinuri dulci si rachiuri.
Mancaruri tipice romanesti
Carnea de porc este folosita pe scara larga, mult mai mult decat cea de vita, mai ales cu mezelurile consumate in cantitate. Se apreciaza afumata, prajita sau in supa ca in reteta de “ciorba de burta”. Pe masa romaneasca se gaseste si vanat, vanat pentru uzul personal al familiilor. Ierburile si aromaticele sunt foarte populare: urzica, usturoi salbatic sau chiar leustean. Se folosesc la prepararea supelor sau piureurilor, precum celebrul piure de urzici. Varza o gasim sub toate formele: umpluta cu carne sau gratinata. Tartinabile de legume (rosii sau vinete) sunt folosite pe scara larga, iti place sa le mananci pe paine ca gustare. Mamaliga si cartofii sunt cele doua acompaniamente alese pentru carne si legume. In cele din urma, romanilor le place sa adauge legume in saramura sau conservate in otet pentru a pune in valoare preparatele.
Retete de vacanta
Patiserie traditionala romaneasca este mai degraba rezervata pentru ocazii speciale si sarbatori. Se pregatesc apoi retete originale care vor fi savurate in familie, precum „cozonac”, o prajitura briosa cu stafide. Cozonacul se face cu stafide pentru sarbatorile religioase: Craciun, Paste sau Rusalii. Desertul de Paste prin excelenta este, si ramane, „pasca”, preparata tot cu stafide, oua si zahar.
Foetajele sunt apreciate si in varianta dulce, garnisita cu branza de vaci sau piure de mere. Branza alba insoteste si „papanasii”, acest fel de gogosi prajiti si serviti cu o lingura mare de dulceata de afine. Exista si alte produse de patiserie in Romania, preluate din repertoriul turcesc precum „halva” facuta cu crema de susan, si altele.