Când auzi plăcintă cu mere deja simți gustul copilăriei. Iar mirosul de mere cu scorțișoară deja îți semnalează sosirea toamnei. Este un desert cunoscut în toată lumea, însă cea mai bună îi întodeauna cea făcută de mama. Ai mâncat toată copilăria ta acest desert, însă ce știi cu adevărat despre el?
Plăcintă cu mere - comanda si savureaza
Nimic nu are un gust mai bun care să te ducă cu gândul la casă, decât plăcinta de mere. Plăcinta de mere este cunoscută și iubită in toată lumea. Însă cine a inventat cu adevărat plăcinta de mere?
Americanii au un proverb ”as American as apple pie”, cu care insinuează faptul că plăcinta de mere este invenția lor. Pe 13 mai chiar sărbătoresc Ziua Națională a Plăcintei de Mere. Însă spre dezamăgirea lor, plăcinta de mere nu este o invenție de al lor. Și nu nu este nici românească.
Prima rețetă scrisă de plăcinta cu mere apare în Anglia, undeva prin 1381. Însă s-a dezvoltat din influențe culinare din Franța, Olanda și chiar Imperiul Otoman. Deci putem se le mulțumim englezilor, francezilor, olandezilor și turcilor.
Tipuri de plăcintă cu mere în funcție de țara de origine
Da, ai auzit bine, plăcinta de mere arată diferit în întreaga lume. Nu e cum o știm noi, cu două-trei foițe și o umplutură cu mere și scorțișoară. Înainte să citești toată lista, mai bine ne suni acuma. Să îți putem pregăti și ție o plăcintă cu mere, că sigur o să îți fie poftă după ce citești.
- Anglia
Prima rețetă include mere bune, condimente bune, smochine, stafide și pere. Însă acuma englezii fac mai multe variante, dar întodeaună folosesc Brithish Bramley Apples. Un soi de mere care se folosește la gătit datorită acidității sale.
O variantă cunoscută a plăcintei de mere în Anglia, se numește Apple Crumble. Merele sunt fierte într-o tigaie cu unt, zahăr, scorțișoară, nucșoară și ghimbir. După care, umputura se așează într-o tavă și se acoperă cu un strat de aluat (făină, zahăr și unt). Aluatul se sfărâmă cu mâna pentru a obține o textură crocantă și sfărâmicioasă.
Ți-e poftă pe plăcintă de mere? Chefs Evolution face livrare mancare direct la ușa ta!
- Franța
În Franța, plăcinta cu mere se numește Tart Tatin. Acest desert francez faimos a fost inventat dintr-o greșeală în 1888 în Hotelul Tatin. Acest hotel a fost administrat de surorile Carolina și Stéphanie Tatin. Aceasta din urmă se ocupa de bucătărie, iar specialitatea ei era o tartă cu mere.
Într-o zi, în timpul sezonului de vânătoare, Stéphanie a copt în grabă unt și mere stropite cu zahăr, dar a uitat să adauge crusta. Foarte grăbită, ea a acoperit umplutura cu aluatul. După ce s-a copt a întors tava cu susul în jos să poată scoate prăjitura.
Vânătorilor le-a plăcut foarte mult desertul și l-au redenumit „tart des demoiselles Tatin”, sau „tartă a celor două domnișoare Tatin”, prescurtată ulterior în Tart Tatin.
Ai mânca ceva dulce? Sună acum și facem livrare mâncare în București sau Ilfov
- Italia
Torta di mele, clasica plăcintă cu mere italiană, este unul dintre cele mai populare deserturi de casă. Un preparat simplu, comun tuturor regiunilor, de la nord la sud. Fără crustă scurtă, doar o tartă moale, acoperită cu felii subțiri de măr. Majoritatea rețetelor includ untul, dar poate fi preparat și în variante delicioase cu ulei de măsline.
Ștrudelul cu mere. Un aluat subțire, rulat, cu umplută cu mere, stafide, nuci de pin și scorțișoară. Se numără printre produsele tipice din Trentino Alto Adige. Ideal pentru o gustare sau ca desert după masă
- Austria
Foarte asemănător plăcintei cu mere americane. Dar cu o crustă diferită, formată din două straturi de patiserie cu crustă scurtă, bogată în unt și ouă. Umplutura conține miere, stafide, nuci și scorțișoară, la care uneori se adaugă puțină cremă de patiserie. Topul ideal? Frișcă, inghețată sau zabaglione.
Chefs Evolution - livrare mancare la domiciliu
- America
La început, merele erau fierte în cuptor și apoi așezate pe un strat de aluat similar cu brisé. De-a lungul timpului, americanii au început, să pună un alt strat de aluat peste umplutură pentru a închide tprăjitura. Creând plăcinta cu mere așa cum o cunoaștem astăzi. În general servită caldă, à la mode, cu înghețată de vanilie sau frișcă.