Ce mancam azi?
Este vesnica intrebare la care trebuie sa raspundem zilnic. Este din ce in ce mai usor sa gasim mancare romaneasca gata gatita doar sa o incalzim.
Pandemia prin care am trecut a avut uneori efecte neasteptate, creand noi oportunitati pentru antreprenori. Este, de exemplu, cazul pietei alimentare din Romania, ca rezultat, s-a transformat in urma diferitelor perioade de izolare si inchiderea restaurantelor.
Un studiu, realizat de Mastercard, arata ca intr-un an, peste 66% dintre romani si-au imbunatatit abilitatile de gatit. Cu alte cuvinte intr-o medie de 20 de ore pe saptamana petrecute in bucatarie pregatind mesele, o crestere de 46% fata de anii precedenti.
Chiar daca acestea sunt adevarate comenzile online de mancare au crescut considerabil. Pentru cei care isi doresc sa simta mirosul mancarii in cuptor dar nu au timpul necesar pentru cumparaturi, gatit, curatat si tot ceea ce implica procesul de pregatire a cinelor, noi, la Chefs Evolution ti-am pregatit mai multe feluri de mancare romaneasca gata de cuptor. https://mancaregatita.ro/collections/frozen
Cultura culinara romaneasca este adanc inradacinata in traditiile familiei. Au fost asadar apreciate cele mai clasice preparate ale gastronomiei (mamaliga, ciorba, salata de vinete, sarmalele si cozonacul). Cu toate acestea, s-a produs o schimbare majora cu aceasta crestere a timpului petrecut in bucatarie. Chiar daca mancarea traditionala este preferata unor romani, 72% dintre ei se simt suficient de increzatori pentru a incerca mai des lucruri noi in bucatarie. Televiziunea, serviciile de streaming si retelele de socializare sunt o sursa de inspiratie in alegerea retetelor pentru mai mult de jumatate dintre romani. Sectorul alimentar are tot interesul sa profite de acest nou entuziasm exportand din Romania.
Bucatarie romaneasca, mancaruri traditionale
Bucataria romaneasca este una dintre cele mai vechi bucatarii din Europa. Intr-adevar, romanii au avut dintotdeauna o bucatarie bogata si variata, bazata pe produse naturale. Ei au fost, de secole, sub stapanirea turcilor si maghiarilor, ceea ce a dus la asimilarea lor in cultura turceasca si influentele maghiare.
Ingredientele traditionale ale bucatariei romanesti
Ingredientele traditionale sunt cartofii, orezul, ceapa si ardeii. Carnea de vita este rara si scumpa. Pestele, pasarile de curte si ouale sunt consumate in mod regulat. Pentru preparatele din carne, cel mai des se foloseste carnea de porc.
Bucataria romaneasca se caracterizeaza prin gustul sau pronuntat pentru sare. Nu foloseste foarte mult zahar si doar in anumite regiuni gasesti fructe uscate.
Cele mai populare retete din bucataria romaneasca
Cele mai populare retele din bucataria noastra sunt:
- Supe sau ciorbe. O parte reala a bucatariei romanesti, sunt strans legate de regiunile in care sunt gatite, precum si de legumele de sezon.
- Frunze de varza umplute numite sarmale (se fac tot cu frunze de vita de vie). Este un fel de mancare national si un fel de mancare festiv.
- Tocanite sau tochitura: adesea facute cu carne de porc sau de pasare
- Papanasii, un desert facut cu branza, cu dulceata si smantana proaspata.
- Turta si gogosi, gogosi cu umplutura dulce sau sarata dupa gust si dorinta: branza, dulceata, legume, carne, combinatiile sunt nesfarsite si rezultatul delicios.
- Zacusca si salata de vinete: facute in sezonul in care ai cele mai multe legume, acestea sunt tartine des consumate la o masa rece, sau la aperitiv.
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/ce-mancam-in-seara-asta
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/5-mancaruri-romanesti-pe-care-trebuie-sa-le-incerci
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/mancaruri-traditionale-romanesti-cu-carne-pentru-toate-anotimpurile
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/mancaruri-romanesti-felul-doi-tu-ce-alegi