O intrebare care este mereu pe buzele tuturor. Iata cateva idei de retete, usor de facut pentru masa de seara, simple si practice de gatit pentru mamici si tati ocupati sau de comandat la o firma specializata in preparea de mancaruri romanesti gustoase.
Nu este intotdeauna usor sa variezi placerile cand gatesti in fiecare zi. De aceea, iata aici cele mai bune retete express pentru seri.
Descopera idei de mese rapide pentru a servi seara
Dar cum merge o masa traditionala romaneasca? In Romania, primirea si impartasirea conteaza la fel de mult ca toate preparatele mici si mari care compun masa in general alcatuita din cele mai tipice specialitati ale bucatariei romanesti Afla ce face esenta unei mese adevarate in Romania.
Mancaruri mici si mari de zi cu zi pentru masa de seara
In orice masa romaneasca exista mai intai aperitivul care nu are nicio legatura cu semnificatia pe care i se da in Europa de Vest. In Romania, aperitivul este o parada de aperitive variate si ar putea constitui masa in sine. Exista branzeturi, cascaval, bloc telemea conservat in saramura, cruditati cu rosii, ardei si mezeluri, salam, kaiser un fel de slanina gatita, zacusca, legume fierte taiate subtire si conservate in borcane, fara a uita caviarul de vinete, humusul, piureul de naut si icrele de peste piure, adesea crap. Nu exista niciodata un singur aperitiv si poti fi pacalit sa consumi mai mult decat este necesar, deja satul cand vin si alte feluri de mancare. Este imposibil sa iti oferim toti aperitivele mesei traditionale romanesti deoarece sunt atat de multe, care variaza in functie de anotimpuri, ocazii si regiuni.
Feluri principale prietenoase si generoase
Apoi vine felul principal cu mai multe variante in functie de regiune. Pestele la gratar este o necesitate in sud si in regiunea Dobrogei de la Marea Neagra. In alta parte, in mediul rural, carnatii afumati, sau chiar cotletele de porc, domina, si chiar mai traditional, tocanita, care este alcatuita din bucati de carne de oaie gatite in oala, un amestec de carne de vita si pui cu oua, bulion de rosii si usturoi. Cel mai popular fel de mancare dintr-o masa romaneasca sunt mititeii, mici in limbajul obisnuit, facuti din carne de vita in forma de carnati si umplutura de porc care se prajesc pe gratar. Nu putem ignora sarmalele facute dintr-o frunza de varza umpluta cu carne de porc si orez si pentru a le insoti vine si mamaliga esentiala.
Mamaliga se face dintr-un terci de faina destul de compact. Ea a inlocuit painea mult timp, iar feliile au fost taiate cu o ata. Adesea se serveste astazi mai moale cu branza in bucati, smantana proaspata, uneori acoperita cu oua prajite. Mancarurile sunt consistente si revigorante, extrem de gustoase pentru o cina in familie.
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/5-mancaruri-romanesti-pe-care-trebuie-sa-le-incerci
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/idei-de-feluri-de-mancare-romaneasca-pe-care-sa-le-comanzi-daca-nu-ai-chef-sa-gatesti
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/mancaruri-traditionale-romanesti-cu-carne-pentru-toate-anotimpurile
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/mancaruri-romanesti-felul-doi-tu-ce-alegi