Ai vrea sa afli cateva idei de mancare romaneasca? Astazi, iti oferim top 5 al celor mai bune preparate romanesti, esentiale de gustat absolut daca vizitezi Romania sau nu.
Numiti si mititei, fiecarui roman adevarat ii vine apa in gura doar vorbind despre asta sau mirosindu-i la gratarele din cartier. Preparati dintr-un amestec de carne tocata de vita, oaie si porc, cu usturoi, piper, cimbru, coriandru, anason si bicarbonatul de sodiu foarte controversat care le da partea spongioasa, micii au devenit o a doua religie. Nelipsind din niciun gratar romanesc respectabil, este si un preparat ce se gaseste in majoritatea restaurantelor care se pretind ca sunt traditionale. Pentru a fi siguri ca sunt buni, trebuie sa fie bine facuti la gratar la exterior si fragezi si suculenti la interior. De obicei sunt consumati cu mustar dulce si o paine groasa.
Introdus de otomani in Romania, a devenit preparatul national prin excelenta, absolut esential si delicios. Pentru a gusta cele mai bune sarmale, cel mai bine ar fi sa te cufunzi discret in bucataria unei bunici romance si sa-i descoperi aromele inimitabile. Dar daca nu mergi acasa, te asigur, multe restaurante ofera si unele foarte bune. Este practic un amestec de carne, orez, ierburi aromatice si condimente, toate rulate in frunze de varza murata si fierte incet ore in sir, la foc mic, fierte cu dragoste si rabdare, ceea ce le ofera aceasta latura cremoasa si topitoare. Pregatite in mod traditional de Craciun, acum sunt servite pe tot parcursul anului, de obicei insotite de mamaliga si smantana proaspata.
Vedeta ciorbelor romanesti ramane ciorba de burta. Chiar daca numele poate speria multa lume, este un fel de mancare foarte apreciata de romani, iar turistii putin aventurosi nu au regretat niciodata. Preparata cu burta de vita, este o ciorba foarte consistenta, acra, cu o textura catifelata. In plus, este un remediu miraculos pentru consecintele mahmurelii!
Antreurile
Aperitivele vegetariene sunt foarte populare in tarile balcanice pentru a contrasta cu supradozajul de carne si in Romania avem cateva specialitati grozave care nu trebuie trecute cu vederea! Delicios ca aperitiv pe paine buna, vei avea rasfata de alegere: cea mai populara este "zacusca", un fel de ratatouille, facuta din vinete, ardei rosii la gratar si multe alte legume tocate marunt, salata de vinete, un fel de caviar de vinete, preparat cu vinete coapte in coaja sau „fasole batuta”, care este o pasta de fasole alba condimentata, ceapa caramelizata si sos de rosii, un rasfat.
Papanasi
Pronuntia lor ti se poate parea putin dificila, dar cand i-ai gustat, cu siguranta vei fi convertit la dulce. Acest verisor flamboyant al gogosii este un fel de gogoasa preparata cu branza dulce la care se adauga smantana proaspata si dulceata de afine.
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/ce-mancam-in-seara-asta
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/idei-de-feluri-de-mancare-romaneasca-pe-care-sa-le-comanzi-daca-nu-ai-chef-sa-gatesti
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/5-mancaruri-romanesti-pe-care-trebuie-sa-le-incerci
- https://chefsevolution.ro/blogs/blog/mancaruri-traditionale-romanesti-cu-carne-pentru-toate-anotimpurile