Ostropel de pui moldovenesc

Ostropel de pui moldovenesc - Chefs Evolution

Ostropel de pui moldovenesc. Ostropelul de pui este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească. Este o mâncare hrănitoare și sănătoasă, potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți și persoanele vârstnice. Ostropelul de pui este un preparat pe cât de simplu, pe atât de gustos. Dintre toate tipurile de preparate pe care le dezbatem dacă sunt sau nu 100% românești, ostropelul de pui este într-adevăr declarat ca fiind un preparat care aparține bucătăriei românești din cele mai vechi timpuri. Deși rețetele pot varia în privința sosului și a tipului de carne folosit, cea mai preferată este varianta tradițională moldovenească, și anume carne proaspătă de pui și sos de roșii aromatizat cu foi de dafin, sare, piper și, desigur, usturoi. Usturoiul este cel care dă acestui preparat gustul și savoarea aparte pe care le știm încă din copilărie. În lipsa usturoiului, nu ar mai exista ostropel, ci doar o mâncărică de carne de pui cu sos de roșii. Foarte multe țări au propria lor variantă de ostropel de pui. De exemplu, spaniolii se bucură de ceea ce s-ar numi pollo en salsa de tomate, în timp ce italienii au propriul lor pollo al pomodoro. Cu siguranță, foarte multe bucătării ale lumii au propria lor versiune de ostropel de pui.

Ostropel de pui tradițional moldovenesc

Rețetele de ostropel pot varia destul de mult de la o zonă la alta a țării. Ostropel se poate face atât cu carne de pui, cu carne de curcan, dar și cu carne de porc sau carne de iepure. De asemenea, unele regiuni prepară ostropelul cu ceapă din belșug, altele folosesc doar usturoi. Sosul, la rândul său, poate fi roșu sau alb. Sosul alb este pe bază de făină și oțet, în timp ce sosul roșu este pe bază de tomate cât mai coapte și dulci. Pentru cei care preferă, pot adăuga și o cantitate generoasă de vin la prepararea ostropelului. Totuși, ostropelul de pui este o rețetă tradițională moldovenească, asta însemnând că se prepară cu sos de roșii, cu multă ceapă și usturoi, cu aromatice (numaidecât foi de dafin) și, bineînțeles, cu carne de pui cât mai sănătoasă. Un ostropel de pui delicios se prepară adesea dintr-un pui întreg, deoarece puiul întreg are puterea de a-i oferi ostropelului gustul minunat pe care îl ținem minte din copilăriile noastre. Desigur, cei care sunt pe grabă, pot prepara ostropelul de pui doar din pulpe de pui dezosate. Persoanele care sunt la dietă pot opta pentru varianta mai slab calorică a ostropelului, și anume cu piept de pui. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, se va merita să preparați o cantitate generoasă de ostropel dintr-un pui întreg, acompaniat de multă ceapă, de sos de roșii îmbogățit cu foi de dafin, sare și boabe de piper și, desigur, usturoi. 

Cum se servește ostropelul de pui moldovenesc?

Ostropelul de pui se poate servi cu piure de cartofi, cu cartofi natur sau, pentru cei care doresc o mâncare mai sățioasă, pot pune la fiert cartofii laolaltă cu carnea de pui. Se servește cu mămăligă sau cu pâine proaspătă. Unii preferă să servească ostropelul de pui cu o lingură de smântână, în timp ce alții preferă castraveții murați sau alte murături. Foarte multe persoane preferă ostropelul de pui cu salată de sfeclă roșie și hrean. În Moldova, ostropelul de pui se servește cu mămăligă, dar și cu castraveți murați. Este o rețetă delicioasă, din cele mai vechi timpuri, care nu și-a pierdut nici astăzi farmecul, în ciuda tuturor preparatelor moderne și a zecilor de reinterpretări culinare care își fac locul în bucătăriile noastre. 

Ostropelul de pui tradițional moldovenesc este pe placul tuturor persoanelor, de la mic la mare. Chiar dacă îl servim cu cartofi natur sau piure, rămâne în continuare o mâncare sănătoasă și hrănitoare, care îi oferă corpului nutrienții de care are nevoie. 

 

 

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate