Ostropel de pui cu usturoi. Când spunem carne de pui, roșii și usturoi, spunem ostropel de pui. Fără usturoi, n-ar mai fi ostropel, ci doar o mâncare de carne de pui în sos de roșii. Ostropelul de pui este un preparat cu un istoric destul de îndepărtat care, deși este de inspirație turcească, este considerat un preparat autentic românesc. Mai mult decât atât, se pare că ostropelul de pui aparține moldovenilor, pentru că ei au fost cei care au perfecționat preparatul și i-au oferit gustul pe care îl știm astăzi cu toții. Este o mâncare cu care mulți dintre noi am crescut și, oricât de multe preparate moderne ne-ar invada bucătăria, cu toții avem momente în care tânjim după această mâncărică confortabilă, care se servește adesea cu un piure cald de cartofi sau cu o porție zdravănă de mămăligă fierbinte. Sunt și persoane pentru care nu există o mâncare mai ideală în canicula verii decât un ostropel de pui rece, servit cu murături. Iată că ostropelul de pui cu usturoi este o mâncare grozavă și în miezul verii dacă se servește rece, dar și un preparat bun de adus la masă în frigul iernii sau pe timpul ploilor reci de toamnă.
Cum se prepară ostropelul de pui cu usturoi?
Rețeta de ostropel de pui cu usturoi este foarte simplă, ușor și rapid de executat, așa că ori de câte ori nu mai știți ce să gătiți sau nu aveți prea mult timp la dispoziție, este mai mult decât potrivită. Deja denumirea preparatului dă de gol două ingrediente principale, și anume carnea de pui și usturoiul. Mai aveți nevoie doar de roșii coapte sau de un suc de roșii cât mai concentrat și gustos și, desigur, de mirodenii, printre care sare, piper, dar și dafin sau oregano. Dacă doriți o consistență mai groasă și un gust ușor mai dulceag, nu este deloc greșit să adăugați și ceapă. Usturoiul zdrobit sau tăiat în felii subțiri se va adăuga la final, fiindu-i de ajuns un singur clocot. Cât despre carne, dacă doriți un gust autentic de ostropel de pui, fie optați pentru pulpe de pui inferioare, pentru pulpe cu tot cu spată care se vor tăia în două sau, dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți prepara un ostropel grozav dintr-un pui întreg. Cu alte cuvinte, rețeta necesită foarte puține ingrediente, motiv pentru care încercați să mizați pe calitate și mai puțin pe cantitate. O carne de bună calitate, un suc de roșii delicios sau câteva roșii foarte bine coapte și o mână de mirodenii sunt tot ceea ce aveți nevoie pentru a realiza acest preparat în propria bucătărie, pe lângă o cantitate suficientă de ulei vegetal. Tradițional, ostropelul de pui nu mai necesită alte mirodenii în afară de sare, piper, dafin și usturoi, dar nu este greșit nici dacă adăugați și altele, printre care boia dulce sau chiar foarte puțin oregano. Totuși, mirodeniile suplimentare se vor adăuga cu moderație, altfel gustul se poate schimba radical. De exemplu, sosul de roșii specific ostropelului are un gust puternic de usturoi și dafin. Dacă veți adăuga prea mult oregano, sosul de roșii va fi mai degrabă pentru pizza.
Ce garnituri sunt potrivite pentru ostropelul de pui cu usturoi?
Persoanele care sunt în mare grabă, pot prepara ostropelul împreună cu cartofi tăiați cuburi. Cartofii se vor adăuga când carnea este aproape fiartă în întregime. Totuți, rețeta tradițională ne sugerează să preparăm separat ostropelul de pui și să îl servim cu garniturile dorite, cum ar fi un piure de cartofi albi, cartofi natur asezonați cu pătrunjel proaspăt, cartofi noi copți la cuptor, dar și mămăligă sau pâine de casă și castraveți murați.