Ostropelul de pui este o rețetă tradițională, cu o vechime îndelungată în bucătăria românească. Mai mult decât atât, se pare că specialiștii în gastronomie au ajuns la concluzia că ostropelul de pui este o mâncare autentic românească, de proveniență moldovenească. Este un motiv de mândrie, mai ales că despre multe preparate se spunea că sunt 100% românești, până când s-a constatat că de fapt sunt preparate împrumutate de la alte popoare. Desigur, multe țări au propria lor versiune de ostropel de pui, inclusiv Spania, Italia, dar și Franța. Se înțelege de la sine de ce ostropelul de pui este atât de răspândit în lume. La urma urmei, este o mâncare gustoasă, ușor de realizat, cu puține ingrediente, potrivită atât pentru copii, adulți, cât și pentru vârstnici. În mod tradițional, ostropelul de pui înseamnă carne de pui cu suc de roșii, asezonată cu usturoi, dafin, sare și piper. Totuși, unele persoane consideră că mâncărica aceasta de pui este destul de acidă, motiv pentru care îmblânzesc sosul de roșii cu puțină smântână, cât să taie aciditatea roșiilor.
Cum se prepară ostropelul de pui cu smântână?
Ostropelul de pui cu smântână se prepară asemănător cu ciulamaua de pui. Carnea de pui – fie că folosiți piept, fie pulpe inferioare sau pulpe dezosate se va găti până când va căpăta o culoare ușor aurie. La fel de bine, puteți pregăti carnea la cuptor dacă doriți un preparat mai dietetic. În vasul în care ați gătit carnea, se va adăuga ceapă, care se va găti doar până când va avea o textură moale. Se adaugă sucul de roșii și o smântână cu un conținut de grăsime de cel puțin 30%. Tot acum se adaugă carnea de pui gătită. Vom lăsa preparatul pe foc mediu cel mult 10 minute, până când toate aromele se vor împrieteni. La final, se adaugă puțin usturoi tăiat felii și vom acoperi vasul cu un capac, pentru a-i permite usturoiului să își elibereze aromele în ostropelul de pui cu smântână. Este, așadar, o rețetă care seamănă foarte mult cu ciulamaua de pui, doar că nu conține ciuperci, dar în schimb conține acest sos de roșii și de smântână. Mirodeniile cele mai potrivite sunt sarea, piperul, dafinul și foarte puțin oregano. Deși nu este o rețetă care respectă cu strictețe rețeta originală, este o versiune foarte bună pentru persoanele care nu tolerează mâncărurile acide, impresionând în continuare prin acel gust grozav pe care îl știm cu toții.
Cum se servește ostropelul de pui cu smântână?
Ostropelul de pui se servește cel mai bine cu cartofi natur și o mână de pătrunjel proaspăt, tocat cât mai mărunt. Ar fi foarte potrivit și un piure de cartofi, dar mâncarea va deveni deja destul de grea, mai ales dacă obișnuiți să preparați piureul cu unt și lapte. Lactatele, în general, îngreunează mâncarea și o fac să fie deosebit de calorică. Vă puteți rezuma doar la mămăligă sau la pâine proaspătă. Iar dacă doriți să transformați tradiționalul ostropel de pui cu smântână într-un preparat mai elegant, atunci îl puteți servi cu morcovi baby sotați în foarte puțin ulei de măsline extravirgin și, desigur, alături de un pahar de vin alb demi-sec.